Kiemplant
Als het Kiemplantlogo staat vermeld op een verpakking, dan mag u die (in de meeste gemeenten) bij het groente- fruit- en tuinafval weggooien. Tijdschriftwikkels, gft-zakken en verpakkingen met het Kiemplantlogo breken in een composteerinstallatie namelijk binnen twaalf weken voor 95 procent af. Eigenlijk is Kiemplant een keurmerk, want verpakkingen krijgen dit logo pas als ze voldoen aan de Europese (gecontroleerde) norm EN 13432 voor composteerbare verpakkingen.
OK compost
OK compost is een Belgisch logo, dat soms ook in Nederland voorkomt. Het heeft dezelfde betekenis als het Kiemplantlogo: de verpakking die het draagt, is composteerbaar.De instantie AIB Vinçotte geeft het logo uit.
Kunststof
Op verpakkingen van kunststof (plastic) staat dit driehoekige symbool met een cijfer erin, 1 tot en met 7. Dat betekent niet dat verpakkingen met dit logo zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Het logo is een code bedoeld voor recyclingbedrijven: het geeft aan dat het materiaal technisch gezien herbruikbaar is. Het cijfer geeft aan welk soort plastic het is. Nummer 1 staat voor polyetheentereftalaat (PET) en 3 correspondeert met polyvinylchloride, beter bekend als PVC. 4 staat voor (LD)PE en 5 voor polypropileen .In sommige regio’s in de Verenigde Staten is het logo verplicht; in Europa is het gebruik vrijwillig.
Der Grüne Punkt
Het logo van der Grüne Punkt is een duiding dat de producent heeft betaald voor de verwerking van de verpakking in de afvalfase. Voor de Nederlandse consument heeft dit logo geen waarde.Der Grüne Punkt maakt deel uit van het Duitse systeem, de Verpackungsverordnung. Die is sinds 1991 van kracht. Deze wet stelt dat de producent verantwoordelijk is voor de terugname van de verpakkingen om zijn producten. Intussen hebben vele andere Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Portugal, Spanje en Zweden, een soortgelijk systeem opgezet.